Alopecia Areata

Alopecia Areata

Gedeeltelijk of volledig haarverlies op het hoofd, ook wel bekend als alopecia areata, is over het algemeen te wjiten aan een auto-immuunreactie. Dit kan leiden tot kale plekken, complete haaruitval op het hoofd of gedeeltelijke of volledige haaruitval op het lichaam.

De oorzaak is het natuurlijke afweersysteem dat niet goed werkt. Haarzakjes worden gezien als schadelijke bacteriën, virussen of parasieten. Het lichaam gaat de haarzakjes aanvallen in specifieke gebieden en soms over heel het lichaam.

Zoals bij andere types haaruitval kan alopecia areata voor een mentale opdonder zorgen. Het wil niet zeggen dat je andere medische problemen hebt. Je dient wel op te letten voor blootstelling aan zon en andere irriterende stoffen. De oorzaak van areata zou genetisch zijn, stress kan de eerste tekenen van de aandoening tevoorschijn toveren. Kale plekken kunnen al van kinds af aan te zien zijn.

Er is geen behandeling of genezing bekend. Maar de symptomen kunnen zich vanzelf omkeren, haar kan terug groeien. Hoe dit veroorzaakt wordt weet men niet. Vaak nemen mensen met deze aandoening een of andere haarvervangingssysteem (haarwerk, haarsysteem,..)