Haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen kent meerdere oorzaken

“In tegenstelling tot mannelijke kaalheid heeft vrouwelijk haarverlies niet altijd een genetische oorzaak.”

Haaruitval bij vrouwen is één van de minst besproken medische onderwerpen in de moderne samenleving. Meer dan de helft van de vrouwen ervaart een zekere mate van haaruitval bij het bereiken van de leeftijd van 80 jaar. Veel vrouwen verliezen haar na de bevallingen, anderen van stress, veroudering, menopauze en/of genetica. Ook medicijnen en medische aandoeningen kunnen een oorzaak zijn.

Het belang van haar in ons leven kan niet overschat worden. Het maakt niet uit wie we zijn, welk geslacht we hebben, wanneer we haar verliezen, verliezen we meer dan onze jeugdige uitstraling. We verliezen onze zelfzekerheid en de kracht om van het leven te kunnen genieten.

Ongeacht de oorzaak van het haarverlies moet men altijd een arts consulteren wil men het probleem aanpakken. Bloed- en hormoonwaarden dienen gecontroleerd te worden voor men allerlei middelen wil uitproberen. Eens de controle achter de rug is kan men een haarverliesspecialist/-stylist bezoeken.

Er zijn oplossingen voor iedereen die aan vrouwelijk haarverlies lijdt. Soms worden medicijnen aangeraden. Lasertherapie, haartransplantatie, pruiken,… zijn allemaal opties. Sommige types haaruitval, zoals haarverlies door stress, zijn volledig omkeerbaar. Toch wordt aangeraden eerst een arts te bezoeken wil men de oorzaak te weten komen.