Kale muis krijgt terug haar

Wetenschappers van de Tokyo Universiy of Science hebben iets gedaan wat tot voor kort onmogelijk leek: een kale muis kreeg door middel van volwassen stamcellen zijn haar terug.
Door middel van stamcellen maakten de wetenschappers een kiem van een haarzakje die ze lieten uitgroeien tot een levend haarzakje.

Hierna werd het haarzakje in de huid van de kale muizen geplaatst. Het lijfje van de muis stootte de cel niet af: de juiste structuren en verbindingen met omliggend weefsel ontwikkelden zich.
muis terug haar
Uitzonderlijk is dat de stamcellen niet uit embryo’s werden gehaald, maar uit volwassen material. “Onze huidige studie laat dus niet alleen potentie zien als het gaat om het regenereren van haar, maar ook voor het realiseren van een lichaamsdeel door gebruik te maken van volwassen somatische stamcellen”, meldt een van de onderzoekers.

“Onze manier van werken kan alle soorten haren voortbrengen, zelfs de kleur . De toevoeging van cellen uit andere regio’s van het haarzakje zorgde ervoor dat het haar een zwarte kleur kreeg”, gaat de wetenschapper verder.

De wetenschappers hopen met dit onderzoek een oplossing tegen haaruitval gevonden te hebben

Geef een antwoord