Medicatie tegen haaruitval

Medicatie tegen haaruitval kan werken

Na 15 jaar is het effect van Finasteride en Minoxidil enigszins bewezen. Haaruitval een halt toe roepen en soms haar terug laten groeien zijn mogelijk met deze medicijnen.

Finasteride (of Propecia) wordt oraal ingenomen. Volgens studies zou deze effectief zijn voor 86 procent van de gebruikers. De helft had hergroei van haren, voor de andere helft was het haarverlies gestopt.

Minoxidil wordt op de hoofdhuid gesmeerd/gedruppeld. Dit middel is effectief voor 50 procent van de gebruikers. Beide geneesmiddelen zijn meer effectief indien gebruikt onder de veertig jaar. Hoe eerder je ermee begint, hoe effectiever.

Zoals met vrijwel alle vormen van medicatie kunnen deze middelen ook bijwerkingen hebben. Sommige zijn klein (irritatie van huid), anderen zijn opvallender (schade aan foetus bij zwangerschap bij propeciagebruik). Bij de keuze van deze haargroeimiddelen dien je je goed te informeren en dichte familieleden zeker in te lichten.

Voor beide medicijnen geldt dat, indien je ermee stopt, dat je haarverlies hervat. De positieve effecten van Minoxidil verminderen na vijf jaar gebruik.

En een nota aan de vrouwen: Propecia wordt alleen voorgeschreven voor mannen, als gevolg van het potentieel voor geboorteafwijkingen (het werkt ook niet bij postmenopauzale vrouwen), maar Minoxidil kan effectiever zijn voor u dan voor mannen.

De combinatie Minoxidil, Finasteride en Ketoconazol wordt ook wel ‘The big Three’ genoemd omdat de middelen elkaars werking versterken.

Het is vooral essentieel om je huiswerk te doen voordat je haaruitvalmedicatie begint in te nemen.

Overzicht meest gebruikte medicijnen: