Haaruitval bij mannen

Haaruitval bij mannen, vaak genetisch bepaald

Mannelijke haaruitval, ook wel bekend als Alopecia Androgenetica, is een van de meest voorkomende vormen van kaalheid. De haaruitval wordt veroorzaakt door androgenen, mannelijke hormonen. Veel mensen krijgen het gevoel dat ze oud aan het worden zijn eens ze ermee te maken krijgen, niet bepaald een fijn gebeuren dus.

De aandoening komt vooral voor bij mensen van Europese afkomst. Intussen weet men ook al dat deze vorm van haaruitval veroorzaakt wordt doordat het hormoon DHT (dihydrotestosteron, mannelijke geslachtshormoon) zich hecht aan de androgeenreceptoren van de cellen van de haarfollikels.

Doordat de DHT zich aan de androgeenreceptor bindt zorgt het voor een sneller verloop van de groeifase van het haar. Bovendien zorgt het ook voor een verkleining van de schacht van het haarzakje. Uiteindelijk zal het haarzakje een voor het oog onzichtbaar vellushaartje produceren.

Het is genetisch bepaald dat alleen de haren aan de bovenkant van het hoofd uitgerust zijn met een androgeenreceptor. Zijkant en achterkant van het hoofd blijven vaak gespaard van kaalheid bij het ouder worden.

Er zijn factoren die het haarverlies kunnen versnellen, maar het kan ook tegengegaan worden. Een betere en gezondere levensstijl zal er voor zorgen dat je er beter uitziet en kan er ook voor zorgen dat je haaruitval vertraagt. Medicatie zoals finasteride en minoxodil, haartransplantaties, haarsystemen en andere methoden kunnen je haartoestand drastisch verbeteren.

Maar wees ook gewaarschuwd. Veel bedrijven beloven een werkend middel dat je haarverlies omkeert. Helaas kunnen ze vaak niets waarmaken. Een meerderheid van de mannen krijgt te maken met haarverlies wat voor gewetenloze verkopers een solide marketing kans biedt. De slimste manier om te weten te komen welke producten werken is door op zoek te gaan naar producten/methodes met wetenschappelijke onderbouwing (vb. via pubmed).

Norwood schaal:

norwood_scale