Haaruitval tijdens zwangerschap en na de bevalling

Haaruitval tijdens en na de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap of na de bevalling krijgen veel vrouwen te maken met haaruitval. In de meeste gevallen stopt het haarverlies na verloop van tijd vanzelf.

Haarverlies bij vrouwen ontstaat vaak door een verandering in de hormoonhuishouding. Hormonen hebben dan ook veel invloed op de staat van het haar. Vrouwen merken het verschil al tijdens de menstruatie: het haar voelt droog aan en ziet er dof uit.

Vrouwen die tijdens en na de zwangerschap aan haarverlies lijden, beseffen vaak niet dat hun lichaam in grote mate aan het veranderen is. Zonder dat ze het doorhebben kunnen stress en spanning de oorzaak zijn. Haaruitval na de zwangerschap komt zeer vaak voor. Androgenen (hormonen die voor vermannelijking zorgen) verstoren de orde van de haarfollikels. Hierdoor begint het haar uit te vallen. Dit is een heel natuurlijk proces; tijdens de zwangerschap hebben vrouwen een vollere bos haar en minder haaruitval dan gewoonlijk.

In veel gevallen zal het haar gewoon terug aangroeien. Na de bevalling zal het vaak nog maanden duren eer het haar hersteld is. Soms blijft het haar iets dunner. Vrouwen verliezen, in tegenstelling tot mannen, haar over het hele hoofd.

Maar wat kan je er tegen doen? Op tijd naar je arts gaan is al een goed begin. Die kan bloed afnemen om te zien wat de precieze oorzaak is. En indien het door hormonen veroorzaakt wordt, kan de arts medicatie voorschrijven.

Daarnaast is gezond blijven eten ook een aanrader om je lichaam terug in balans te brengen na een zwangerschap.

Ook kan de kwaliteit van het haar verbeterd worden door bepaalde vitamines te slikken: Vitamine A, B-6, B-12, eiwitten, ijzer en foliumzuur. Haaruitval tijdens of na een zwangerschap kan goed verholpen worden, maar praat er zeker met je arts over!