Scheiding grote oorzaak haaruitval bij vrouwen?

Het overlijden van een partner of een scheiding vergroten de kans op haaruitval bij vrouwen. Dat meldt de Cape Western Reserve Bahman Guyuron universiteit.

20081102-haarverlies-vrouwenVoor deze studie onderzochten de wetenschappers 84 vrouwelijke identieke tweelingen. Een analyse werd gemaakt van hun levensstijl, hormonenbalans en hun haar. Er werd resoluut voor identieke tweelingen gekozen omdat ze dezelfde genen hebben. Een genetische oorzaak kon hierdoor uitgesloten worden.

Uit de studie blijkt ook dat hoe langer een vrouw heeft gerookt, hoe groter het risico op haarverlies is. Huidaandoeningen in het verleden dragen ook bij tot haaruitval. Haarverlies bij vrouwen werd in verband gebracht met nicotineverslaving, bepaalde huidziekten en diabetes. Je hoeft je echter geen zorgen te maken als je koffie drinkt, jezelf tegen de zon beschermt en gelukkig getrouwd bent. Deze mensen lopen het minste risico.

Ook haarverlies bij mannen werd onderzocht. Stress heeft niet hetzelfde effect op hen als op vrouwen. Roken, hevig drinken en blootstelling aan de zon verhogen wel het risico. Daarnaast wordt de kans op haarverlies verhoogd door gebrek aan sport, hoge bloeddruk en schilfers. Sporten in de zon blijkt ook niet zo goed te zijn.

Volgens het onderzoek zou de burgerlijke stand van een vrouw haar humeur treffen. “Stress is waarschijnlijk het aspect van een scheiding wat leidt tot haarverlies bij vrouwen. Andere stresserende situaties als het krijgen van kinderen kunnen het kapsel van vrouwen op dezelfde manier treffen”, aldus de studie. Leren ontspannen is de eerste stap in het aanpakken van haaruitval door stress.

Geef een antwoord